Home / E-liquids

E-liquids

Als u van plan bent een e-smoker te kopen, gaat u vanzelf ook denken aan de vloeistof die erin moet. Waar wordt deze verkocht? Waar wordt de vloeistof van gemaakt? Welk merk is het best?

Er bestaan natuurlijk e-smokers die je als ze leeg zijn kunt weggooien, maar de navulbare e-smokers zijn kwalitatief toch een stuk beter en gaan veel langer mee. Verder kunt u ook cartridges kopen voor in uw e-smoker. U heeft dus een aantal opties wat betreft de liquid.

Verschillende soorten e-liquids

De liquids zijn er in allerlei soorten en met verschillende nicotinegehalten. Dit is bedoeld zodat u het roken langzaam kunt afbouwen als u wilt stoppen met roken. De nicotinegehalten bestaan in zero (0 mg), low (6 mg), medium (12 mg) en high (18 mg). De zero houdt dus in dat er geen nicotine in zit. De high is dus voor de ‘zware rokers’. Wel kan het zo zijn dat de liquid met 18 mg langer meegaat omdat je sneller ‘verzadigd’ bent door het hoge nicotinegehalte. Verder is de liquid er dus in allerlei smaken. Onder andere in fruit smaken, koffie smaken, tabak smaken, maar ook smaken als anijs en bubblegum. Alles wat je kunt bedenken qua smaak, bestaat als liquid. Daarnaast is het mogelijk om verschillende smaken te mengen waardoor u zelf nog meer smaken kunt creëren! Dit is helaas niet mogelijk als u cartridges koopt voor in de e-smoker. De cartridge is een soort tankje waarin de vloeistof al zit. Deze is niet navulbaar. Het voordeel van een cartridge is wel dat u daarmee nooit meer moeilijk hoeft te doen met de vloeistof. Ook lekken de cartridges niet. U kunt de cartridge weggooien wanneer deze leeg is. Een nadeel van de cartridges is dat deze vaak duurder zijn. Daarbij kun je de smaken dus niet met elkaar mengen. De cartridge brengt dus een aantal beperkingen met zich mee, maar ook zeker een aantal voordelen.

Waar bestaat de e-liquid uit?

De liquid bestaat uit een aantal stoffen. Deze stoffen zijn: plantaardige glycerine (VG van Vegetable Glycerine) of propyleenglycol (PG), (gedestilleerd) water, aroma en nicotine. De nicotine zit uiteraard niet in de nicotinevrije liquids. De propyleenglycol zorgt ervoor dat de liquid goed smaakt en het verdampt heel goed. De plantaardige glycerine doet eigenlijk hetzelfde maar is iets dikker. Wel produceert de plantaardige glycerine meer rook. Het is ook gezonder dan de propyleenglycol. De plantaardige glycerine wordt niet alleen van plantaardige oliën gemaakt, maar soms ook van dierlijke oliën. Dit levert precies hetzelfde product op.

Vaak worden propyleenglycol en plantaardige glycerine gemengd in de liquids. Dit is om de liquid iets minder ongezond te maken en tevens meer rook te produceren. De nicotine is de zwaar verslavende stof die ook in tabak zit. Het water dient om de plantaardige glycerine te verdunnen. Sommige e-smokers kunnen de dikkere vloeistof op basis van enkel plantaardige glycerine niet aan. Dat is de reden dat de stoffen vaak gemengd worden.

Waar kan je de e-liquid kopen?

E-liquid kopen kan op veel plaatsen. Zo zijn er heel veel websites waar je de liquid makkelijk kunt bestellen maar je kunt het ook in bepaalde winkels kopen. Zo zijn er winkels die gespecialiseerd zijn in e-smokers, tabakszaken maar ook bijvoorbeeld de Bruna heeft een ruim assortiment.

De websites geven vaak ook een toelichting op de verschillende e-liquids. Er zijn winkels die zijn gespecialiseerd in e-smokers, maar ook bij een aantal andere winkels zijn de liquids te verkrijgen. Je koopt de liquids in flesjes van 10 ml. 10 ml liquid staat ongeveer gelijk aan 110 sigaretten. Op de meeste websites worden er vloeistoffen of merken aanbevolen. De best gewaardeerde site door consumenten is momenteel Rookwinkel.nl (http://www.rookwinkel.nl). Zij hebben ook een winkel in Breda. Als je liquids koopt in een winkel, kun je je daar vaak laten informeren naar de beste merken. Ook kun je in de winkel vaak de smaken proeven wat een groot voordeel is ten opzichte van liquids bestellen. De meeste winkels verkopen maar een beperkt assortiment aan merken.

Wat is dan het beste e-liquid merk?

Er zijn vloeistoffen die kwalitatief iets beter of iets slechter zijn, maar het blijft natuurlijk ook persoonlijk. Het kan ook per e-smoker verschillen welke vloeistof het best tot zijn recht komt. Dit ligt meestal aan het voltage van de e-smoker. De verhouding plantaardige en propyleenglycol is ook belangrijk. Veel mensen vinden den 50/50 verhouding het lekkerst. Zo is het namelijk zacht voor de keel en heb je veel rook, maar nog wel het goede gevoel van het e-smoken. Het kan wel zo zijn dat u persoonlijk houdt van het scherpe gevoel in de keel, ook wel bekend als de throathit. Dan kunt u liquid nemen met een hogere concentratie propyleenglycol. Wel is het zo dat het op de website van bijvoorbeeld e-liquid mania (http://www.eliquidmania.nl/) belangrijk is om producten van zeer hoge kwaliteit te verkopen. Zij hebben de zogenaamde Mania’s choice, dit zijn producten die zij zelf hebben gekozen als ‘goede’ vloeistoffen en onderdelen. Deze zijn gekozen aan de hand van hun mening. Verder verkopen zij wel 18 merken liquid! Sommige sites stellen ook pakketten met liquids samen. De site ESIGARET4U (https://www.esigaret4u.nl/) verkoopt alleen gecertificeerde merken. Dit betekent dat de liquids uitvoerig zijn getest en aan de hand daarvan de certificeringen hebben gekregen. De certificering kun je vaak nalezen en hier staat veel in over de kwaliteit van de liquid. Eén van de meest populaire liquids is de Best Bam Buddhapest van het merk Millers. Maar eigenlijk is geen enkel merk écht slecht.

Een aantal bedrijven of winkels die zelf e-smokers verkopen, maken zelf ook liquids. Soms zijn deze goedkoper dan andere merken. Of ze altijd van de beste kwaliteit zijn is vraag twee. Het beste merk is niet altijd de duurste. U kunt zelf op internet vaak goed de goedkoopste merken vinden. Ook staat er op bijna alle site’s aanvullende informatie over de specifieke liquid die u heeft aangeklikt. Zo kunt u voor uzelf zien welke liquid de goedkoopste is en tevens ook van goede kwaliteit. Vaak geldt ook: goedkoop is duurkoop!